ضایعات به پرتی هاییکه در حین تولید تجهیزات صنعتی یا بر اثر فرسودگی ایجاد میشود گفته میشود ، شرکت ایران استنلس خریدار ضایعات لوله استیل در گریدهای مختلف بصورت عمده میباشد .استیل فلزی بادوام و دارای ضایعات 100 درصد بازیافتی است که ویژگی های چون خنثی بودن در مقابل قابلیت های بیولوژیکی ، مقاوم در حرارت و خوردگی را دارد.
استیل غیرمغناطیسی : استیلی که کمتر از 10/0 درصد کربن و کروم و نیکل دارد ، استیل ضد زنگ غیرمغناطیسی است. برای مثال استنلیس استیل 304 غیر آهن ربایی هستند. استیل های غیر مغناطیسی به گروه بالاتر از 65/0 % معروف هستند. آلیاژی با کربن پایین تر از 1/0 % با آهن که خاصیت آهنربایی دارد.
استیل های ضد زنگ غیر مغناطیسی
نوعی از قراضه های استیل از آلیاژ 304 نیکل 8 تا 10درصد ، کروم 18 تا 20درصد و کربن 08/0 درصد است. اگر ترکیب آلیاژ تغییر کند گروه های دیگر از استیل ضد زنگ 301 و 304 به وجود خواهند آمد. انواع قراضه های استیل از نوع ضد زنگ غیر مغناطیسی به سه حالت تقسیم شده است که هر کدام یک گروه را تشکیل داده اند.
انواع قراضه های استیل ضدزنگ مغناطیسی
استیل ضد زنگ AISI بالاترین مصرف را در میان استیل های ضد زنگ مغناطیسی دارد. استیل های ضد زنگ مغناطیسی در وضعیت های مختلفی حفظ ظاهر خواهند کرد و پرکاربرد هستند. بالا رفتن مولیبدن و کروم از نوع استیل ضد زنگ سبب مقاومت بالا و بالا رفتن ترکیب نیوبیوم و تیتانیوم برای بالا رفتن جوش پذیری است.
- اگر قراضه های استیل از گروه اول باشد استیل های هستند که از 10_ 14 درصد کروم دارند استیل های 410 ، L 410 ، 420 و 409 از نوع گروه اول هستند.
30 درصد استیل های ضد رنگ از گروه های اول هستند. گروهی که کمترین کروم و قیمت ارزانی را دارند در محیط های خورنده ممکن است کمی زنگ بزنند.
برخی قراضه های استیل از گروه دوم هستند ، گروهی که استیل ضد زنگ 430 شاخص گروه است. کروم استیل 14 تا 18 درصد است. پر مصرف ترین استیل ضد زنگ مغناطیسی است. تقریبا 48 درصد مصرف دنیا از گروه دوم است. به علت بالا بودن کروم علاوه بر مقاومت بالا ، شباهت زیادی به استیل ضد زنگ غیر مغناطیسی 304 دارد. تولید دیگ های ماشین لباسشویی و همچنین پانل داخلی از کاربرد های این گروه است. در ضمن استیل 430 جایگزین مناسبی برای استیل 304 است و در ساخت وسایل خانگی چون آشپز خانه ، ماشین ظرف شویی کاربرد زیادی دارد.
گروه سوم شامل استیل های 14 تا 18 درصد کروم است. عناصر تثبیت کننده ای چون نیوبیوم و تیتانیوم در ترکیب فلزات موجود است. استیل 403 نمونه ای از گروه سوم است.
فرق اصلی گروه سوم با گروه دوم قابلیت جوش پذیری و شکل پذیری بهتر گروه دوم است و استیل 304 رفتار خوبی از خود نشان خواهد داد. تولید سنگ ، لوله ، سیستم اگزوز ، بخش های جوش شده ماشین لباسشویی از مصارف گروه سوم است. مصرف استیل 304 کمی هزینه بر و غیر اقتصادی است اما جایگزین مناسبی برای استیل ضد زنگ مغناطیسی خواهد بود.
- گروه چهارم
گروه چهارم شامل استیل هایی با ترکیب مولیبدن 436 ، 444 و 434 است که 7 درصد مصرف دارد. گروه چهارم چون با مولیبدن ترکیب شده مقاومتش در مقابل خوردگی بالا رفته است و در تولید تانک های ویژه آب گرم ، آبگرمکن خورشیدی ، بخش های بیرونی اگزوز ، قطعات مایکروو ، کتری برقی ، پنل خارجی و غیره کاربرد دارد. استیل 444 در مقابل خوردگی مقاومت شان مانند استیل 316 است.
- گروه پنجم
گروه پنجم استیل های ضد زنگ 18 تا 30 درصد کروم است. استیل های که در هیچ گروهی دسته بندی نشده اند. از انواع مختلف گروه پنجم باید به 445 ، 446 ، 447 و غیره اشاره کرد.گروهی که فقط 2 درصد مصرف دارند. گروه پنجم کروم و مولیبدن اضافه شده تا مقاومت زیاد شود مثل 316 مصرف کلی گروه پنجم در وضعیت سخت خوردگی و محیط های ساحلی است. همچنین باید گفت که مقاومت 447 JIS معادل تیتانیوم است.
مشخصات کلی استیل های ضدزنگ مغناطیسی
مشخصات کلی استیل های ضد زنگی که قراضه های استیل را تشکیل داده اند شامل مزایا ، خواص ، مشخصات و غیره است که هر کدام را توضیح داده ایم. از مزایای آهنربایی بودن استیل های ضد زنگ ، همان بگیر بودن یا آهنربایی بودن است که به ساختار اتمی استیل مربوط است و استیل های ضد زنگ آهنربایی هم همچون فولاد کربنی زنگ خواهند زد.
خواص استیل ضدزنگ مغناطیسی : استیل ضد زنگ مغناطیسی به خاطر داشتن کروم مقاوم است. بیشتر فلزات در برابر خورده شدن ضعیف هستند اما استیل ضد زنگ مقاوم است و عامل اصلی مقاوم بودن استیل ضد زنگ ، کربن موجود در استیل ضد زنگ است.
مقاومت موضعی : استیل ضد زنگ در مقابل خورده شدن ناشی از واکنش های شیمیایی مقاوم است و مقاومتش به ساختمان فلز مربوط نیست. در استیل های ضد زنگ 444 و 436 علت مقاومت وجود مولیبدن است و در استیل ضد زنگ 304 مقاومت بیشتر شده و مقاومت استیل ضد زنگ 304 بیشتر از استیل های 441 ، 430 و 439 است.
خواص مکانیکی و فیزیکی : استیل های ضد زنگ مغناطیسی برای ساخت مناسب هستند و کاربرد های اساسی زیادی را دارند.استیل های ضد زنگ خواص مکانیکی شان قابل قبول است ( به ویژه در مقایسه کردن با استیل های ضد زنگ غیر معناطیسی ).
تنش تسلیم استیل ضد زنگ مغناطیسی از غیر مغناطیسی بالاتر است. در صورتی که مشخصات شکل پذیری و تغییر طول استیل ضد زنگ مغناطیسی شبیه فولاد کربنی است اما در هر صورت هر دو ( استیل ضد زنگ مغناطیسی و غیر مغناطیسی ) هدایت و انبساط حرارت را به خوبی انجام خواهند داد.
مشخصات فیزیکی : منظور از مشخصات فیزیکی ، توانایی های نظیر انتقال برق و حرارت ، انقباض و انبساط و غیره فلز است. استیل های ضد زنگ مغناطیسی شبیه به فولاد کربن هستند به همین دلیل در برابر حرارت کمتر شکل شان تغییر خواهد کرد.
گازهای محافظ برای جوشکاری : استیل های ضد زنگ زمان ذوب به دلیل کروم بالایی که دارند قابلیت زیادی در اکسید شدن دارند. اگر در زمان ذوب فلزات از هوا در امان نباشند کروم فلز تبدیل به اکسید شده و مقاومت در قسمت جوش کمتر خواهد شد. برای مانع شدن از اکسید شدن کروم گاز های محافظ را باید استفاده کرد. گاز های محافظ شامل هلیوم ، آرگون و یا ترکیبی از هلیوم و آرگون است. گاز آرگون گازی رایج برای محافظت در قسمت پشت است و نباید از گاز نیتروژن استفاده شود.
انجام روش های شیمیایی و مکانیکی : اگر در جوشکاری فلز تغییر رنگ دهد باید با روش های شیمیایی یا مکانیکی اسیدشویی تغییر رنگ درست شود. اسیدشویی با ترکیب شدن اسیدنیتریک ، فلوئیدریک و خمیر مخصوص انجام خواهد شد. گند زدایی و خنثی سازی برای بازآوری و رها شدن رسوبات از غوطه ور کردن قسمتی که رنگ پریده شده در آب سرد دارای 20_ 25 درصد اسیدنیتریک است انجام خواهد شد.
دسته بندی استیل های ضدزنگ بگیر به طور مختصر
دسته بندی استیل ضدزنگ بگیر ( مغناطیس ) به طور مختصر به صورت زیر است.
- استیل های دارای 10 تا 14 درصد کروم که شامل 410 ، 409 و 420 است.
- استیل های که دارای 14 تا 18 درصد کروم بوده که شامل نوع 430 است.
- استیل های دارای 14 تا 18 درصد کروم به همراه فلزات تثبیت کننده ای چون تیتانیوم و نیوبیوم شامل 441 ، TI 430 و 439 است.
- استیل های دارای 5 درصد مولیبدن که شامل 436 ، 434 و 444 است.
- استیل های دارای 18 تا 30 درصد کروم که شامل447 ، 445 و 446 است.