میلگردی که با استفاده از نورد ، شمش استنلس استیل را به فرم مقطع دایرهای درآمده شفت استیل گویند. وجود عناصر آلیاژی مانند کربن، کروم و مولیبدن به میزان بالا ، خاصیت مقاومت به خوردگی در شفت فولادی استیل است. عدم زنگزدگی و خورندگی ، احتمال آسیب به شفت فولادی استیل در محیط ( مرطوب و اسیدی ) تحت تاثیر شرایط جوی و کاری را کاهش میدهد ، بررسی کیفیت مطلوب شفت، با تست کشش، سختی، شکست خستگی و آنالیز مطابق با استاندارد ASTM انجام میگیرد. هزینه نگهداری از آن بسیار پایین بوده و چه بسا این مسئله امکان بهره گیری و نگهداری آسان و محیط پاکیزه و شکیل را فراهم می آورد.
انواع شفت استنلس استیل کدام است
ترکیب شیمیایی و کاربرد شفت استیل، باعث تولیدات متنوعی در این زمینه شده است. تولید شفت فولادی در گریدهای 304، 316، 320، 321 و 420 با ترکیب شیمیایی مختلف انجام می گیرد. بطور کلی شفت استیل بگیر، نگیر و نسوز است. گریدهای سری 300 در گروه استنلس استیل نگیر ( فاقد خاصیت مغناطیسی و جذب آهنربا ) سری 400 در گروه بگیر (دارای خاصیت مغناطیسی و جذب آهنربا) و آلیاژهای مونل و اینکونل نسوز هستند. گریدهای 304، 316 و 420 نیز با شماره های 4301/1 – 4401/1 – 4021/1 تولید و نامگذاری می گردند. شفت در قطر سطح مقطع 20، 25، 28، 32 و 38 میلی متر به بالاتر و طول 75-5 متر تولید می شود.
کاربردهای شفت های استیل چیست
با توجه به گریدهای مختلف و خواص متنوع و متفاوت ، کاربرد شفت استیل میتواند متفاوت باشد. در این میان اما گرید 304 را باید یکی از متداول ترین انواع محصولات تولیدی شفت استیل بدانید که در کاهش رسوب کاربید در حین جوشکاری؛ تولید لوازم برای کارخانجات شیمیایی و غذایی، فاضلاب، فلاش ها بسیار کاربردی عمل می کند.
گرید 316 اما کمی متفاوت است زیرا مقدار کمی از مولیبدن را در خود جای داده که به علت مقاومت به فرسایش و حمله کلر، به طور بسیار گسترده در صنایع مختلف اعم از پزشکی، دریایی و غذایی بکار گرفته می شود و نتایج بسیار خوبی را از خود به جای میگذارد.
همانطور که گفته شد کاربرد شفت استیل با توجه به نوع و گریدهای آن متفاوت است، این مسئله در خصوص قیمت آنها نیز صادق است. در واقع در حین تولید این محصول از شمش هایی استفاده می شود که واحدهای ریخته گری دارد. در نتیجه هزینه تولید و البته خرید مواد اولیه از مهم ترین عواملی به شمار می آید که میتواند در تعیین قیمت نهایی محصول اثرگذار باشد. بسیار پرواضح است که نوسانات قیمت در نرخ شمش، تاثیری مستقیم بر قیمت نهایی محصول نهایی دارد.
از مهم ترین عوامل دیگر که میتواند قیمت شفت استیل را تحت تاثیر قرار دهد، میزان عرضه و تقاضا است. امری بدیهی به حساب می آید که با کاهش مقدار عرضه در بازار و از طرفی افزایش تقاضا، قیمت شفت سیر صعودی به خود بگیرد و دقیقا برعکس این اتفاق نیز رخ بدهد. علاوه بر تمام موارد گفته شده، عوامل جهانی هم میتواند بر قیمت محصول و حتی سایر تولیدات وابسته به شمش و شفت استیل تاثیرگذار باشد. مواردی نظیر ممنوعیت صادرات و واردات، تورم سالانه، نوسانات ارز، نوسانات جهانی قیمت فولاد و… که در تعیین قیمت نهایی شفت استیل میتواند اثرگذار باشد.
انواع شفت استیل
ترکیب شیمیایی و کاربرد شفت استیل، باعث تولیدات متنوعی در این زمینه شده. در ادامه به تفکیک انواع شفت با بیان تاثیر ترکیب شیمیایی، خواص مکانیکی و سایر خواص فیزیکی ناشی از آن پرداخته میشود.
تولید شفت فولادی در گریدهای 304، 316، 320، 321 و 420 با ترکیب شیمیایی مختلف انجام میگیرد. بهطور کلی شفت استیل بگیر، نگیر و نسوز است. گریدهای سری 300 در گروه استنلس استیل نگیر ( فاقد خاصیت مغناطیسی و جذب آهنربا)، سری 400 در گروه بگیر ( دارای خاصیت مغناطیسی و جذب آهنربا) و آلیاژهای مونل و اینکونل نسوز هستند. گریدهای 304، 316 و 420 نیز با شمارههای 4301/1 ، 4401/1 و 4021/1 تولید و نامگذاری میگردند. شفت در قطر سطح مقطع 20، 25، 28، 32 و 38 میلیمتر و طول 75-5 متر تولید میشود.
کاربردها
کاربرد شفت استیل با توجه به گریدهای مختلفاش و خواص هرکدام متنوع و متفاوت خواهد بود. گرید 304 شفت استنلس استیل، متداولترین در کل انواع محصولتولیدی است و در کمکردن رسوب کاربید در حین جوشکاری، تولید لوازم برای کارخانجات شیمیایی و غذایی، فاضلاب، فلاشها کاربردی است. گرید 316 ، دارای مولیبدن است و بهعلت مقاومت به فرسایش و حمله کلر بهطور گسترده در صنایع غذایی، پزشکی و دریایی بهکار میرود. گرید 321، مقاومت چشمگیری در مقابل اسیدهای آلی و غیرآلی دارد لذا در صنایعی همچون تجهیزات پردازش شیمیایی، تجهیزات پالایش نفت، مبدلهای حرارتی، دیگبخار، کاور آنیل و اجزا هواپیما و جت استفاده میشود. گرید 420، علاوه بر اسیدها در مقابل روغن و بنزین هم مقاوم است لذا در مصارفی که نیازمند کار سختی حین اعمال تنش است، جا خوش کرده.
تولیدکنندگان شفت استیل
میلگرد استنلس استیل، هم در داخل کشور و بهطور بومی تولید شده و هم بهصورت وارداتی به بازار عرضه میگردد . از آنجا که حجم مصرف و نیاز بسیار بالاست بیشتر شفتها از نوع وارداتی هستند . نبود کورههای خلا بهطور گسترده و عدم امکان بهینهسازی موثر پارامترهای فرآیندی در تولید، از علل مهم این حجم بالای واردات است.
عوامل موثر بر قیمت شفت استیل
در تولید شفت از شمشهای تولیدشده از واحدهای ریختهگری استفاده میشود. هزینه تولید و خرید ماده اولیه از مهمترین عوامل تعیینکننده قیمت نهایی محصول میباشد. پر واضح است نوسانات قیمت در نرخ شمش، تاثیر مستقیمی بر قیمت محصول نهایی میگذارد. از دیگر عوامل موثر دیگر بر قیمت هر کالا بهخصوص شفت، میزان عرضه و تقاضا است. در کنار موارد ذکر شده، یک سری عوامل جهانی نیز بر قیمت محصول و سایر تولیدات فولادی موثر است. مواردی مثل ممنوعیت در صادرات و واردات، نوسانات ارز، تورم سالانه، نوسانات جهانی قیمت فولاد و …، مجموعه عوامل موثر بر قیمت شفت استیل میباشد.